::ASPERiaN FORUM::
selamat bensantai

Teknologi pembenihan ikan air tawar

Go down

Teknologi pembenihan ikan air tawar

Post by colorex on Thu 17 Jul 2008, 1:55 pm

TASIK Temenggor terletak di Gerik, Perak cukup istimewa kerana kajian mendapati tasik buatan manusia seluas 15,200 hektar yang tercipta hasil pembinaan empangan hidro elektrik Temenggor oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) pada 1978 itu kaya dengan lebih 30 spesies ikan air tawar asli tempatan yang sudah tidak ditemui di tempat lain di negara ini.

Kelebihan itu telah mencetus idea kepada Jabatan Perikanan untuk membina sebuah Pusat Perikanan Darat di Banding pada 1997.

Ia menjadi pusat membangunkan baka induk dan mengeluarkan benih pelbagai spesies ikan air tawar asli tempatan seperti kelah, temoleh, baung, tengas, loma, tengalan, sebarau dan lampam sungai.

Pusat Perikanan Darat Banding (PPDB) yang beroperasi sepenuhnya pada 1 November 2006 ini juga berperanan sebagai pusat pengembangan yang memberi khidmat nasihat teknikal, pusat sumber maklumat dan rujukan kepada kumpulan sasaran.

Selain itu, ia juga menggiatkan usaha memindahkan teknologi dalam pembenihan ikan selaras dengan pembangunan industri akuakultur negara.

Menurut Pengarah Perikanan Perak, Sani Mohd. Isa, proses pembenihan ikan di pusat ini dijalankan secara saintifik menerusi pembiakan aruhan iaitu proses yang melibatkan induk ikan yang belum matang sepenuhnya akan disuntik dengan hormon tertentu untuk mematangkan telurnya dan membolehkan proses ovulasi berlaku.

Beliau memberitahu, kaedah pembiakan aruhan biasanya digunakan untuk membiakkan ikan-ikan yang tidak dapat membiak dalam sangkar.

‘‘Ia juga bertujuan mempercepatkan proses kematangan dan ovulasi telur, meninggikan kemandirian (kadar hidup) anak-anak ikan, meningkat dan mempercepatkan pengeluaran benih ikan secara besar-besaran atau komersial serta memperoleh baka ikan berkualiti tinggi,” jelasnya.

Beliau menyatakan demikian pada majlis taklimat mengenai pusat Perikanan Darat di Banding, Perak baru-baru ini yang turut disertai oleh Ketua Pengarah Jabatan Perikanan, Datuk Junaidi Che Ayub.

Bagi mendapatkan benih ikan berkualiti, induk-induk ikan yang dipilih untuk menjalani proses pembiakan aruhan ini mestilah daripada baka baik, mampu menghasilkan benih yang banyak, sihat, tahan terhadap serangan penyakit, cepat membesar, tidak cacat dan mencapai umur yang sesuai untuk proses pembiakan.

Menurut Sani, proses pembiakan bermula dengan induk dipelihara dalam kolam tetapi diasingkan antara jantan dan betina.


Semasa proses pemeliharaan dijalankan, induk-induk ikan perlu dipastikan berada dalam keadaan selesa dengan memastikan keadaan kolam tidak terlalu padat dan mempunyai kualiti air sentiasa baik.

Selain itu, makanan yang diberikan hendaklah seimbang, berzat dan mudah dihadam oleh ikan.

Kemudahan dan peralatan yang perlu ada dalam bengkel penetasan ialah tangki pembiakan, tangki penetasan, tangki asuhan, bekalan air bersih, bekalan elektrik, pam air, generator, alat pengu daraan dan peralatan sokongan yang lain.

Mengenai penentuan jantina ikan pula, Sani menjelaskan, struktur genital ikan adalah berbeza-beza antara satu spesies dengan spesies yang lain.

‘‘Sesetengah spesies mempunyai genital yang jelas kelihatan seperti ikan baung dan ikan keli manakala sebahagian besar ikan tidak dapat dibezakan kerana struktur genital yang hampir sama antara jantan dan betina.

‘‘Secara amnya, jantina ikan boleh ditentukan apabila abdomen ikan dipicit atau diurut perlahan ke arah bahagian genital.

‘‘Jika terdapat cecair putih keluar, maka ia menunjukkan kehadiran sperma dan ikan itu disahkan jantan,” katanya.

Satu lagi kaedah penentuan jantina ialah dengan melihat struktur abdomen ikan kerana secara amnya, ikan betina telah matang mempunyai struktur abdomen yang melembang di bahagian kiri dan kanan badannya manakala ikan jantan kebiasaannya tidak melembang di bahagian abdomen.

Mengenai tahap kematangan ikan, Sani berkata, ikan jantan dianggap sudah matang apabila boleh mengeluarkan sperma yang boleh digunakan bagi tujuan persenyawaan.

Ujian lanjut bagaimanapun perlu dijalankan untuk melihat tahap keaktifan sperma ikan di bawah mikroskop berkuasa tinggi bagi menentukan kesesuaian sebenar ikan bagi tujuan pembiakan.

Sani berkata, bagi ikan betina secara amnya, ikan yang sudah matang mempunyai struktur abdomen yang melembang di bahagian kiri dan kanan badan ikan.

Bahagian ini apabila ditekan akan bersifat kenyal dan berisi menunjukkan kehadiran telur ikan.

Ciri-ciri telur ikan yang baik ialah telur yang bersaiz seragam, tidak pudar atau terlalu gelap.

Beliau berkata, proses suntikan hormon pula terbahagi kepada tiga iaitu intracraneal, intraparetoneal dan intramascular’.

‘‘Intracraneal ialah hormon disuntik di celah-celah tengkorak kepala di mana hormon ini akan masuk ke dalam otak untuk merangsangkan otak mengeluarkan hormon pembiakan.

Hormon ini juga akan merangsangkan gonad untuk mematangkan telur ikan dan menggalakkan proses ovulasi berlaku.

Intraparetoneal ialah hormon disuntik pada pangkal sirip pektoral. Kaedah ini sesuai untuk induk bersaiz besar dan tidak sesuai bagi induk bersaiz kecil.

Proses suntikan juga harus menggunakan jarum yang pendek kerana jarum panjang boleh mencederakan jantung dan menyebabkan kematian induk.

‘‘Intramascular pula sesuai untuk semua jenis ikan kerana hormon disuntik di belakang ikan antara sirip dorsal dan garisan lateral,” katanya.

Menurut Sani, masa menyuntik hormon bergantung kepada jenis ikan kerana ada ikan memerlukan sekali suntikan hormon dan ada juga memerlukan dua suntikan.

Bagi yang memerlukan sekali suntikan, katanya, proses ini biasanya dilakukan pada waktu pagi atau malam, manakala ikan yang memerlukan dua suntikan akan menjalani proses pertama pada waktu pagi atau petang dan suntikan kedua pada petang atau malam di mana selang masa antara kedua-dua suntikan ialah enam jam.


Pembiakan
Selepas disuntik, barulah induk dilepaskan ke dalam tangki pembiakan untuk stimulasi gonad, pematangan telur dan ovulasi.

Semasa proses ini, tangki akan diberikan pengudaraan dan air dikitar semula menggunakan pam untuk membentuk arus.

Pada waktu ini, induk jantan boleh dicampurkan dengan induk betina dalam tangki pembiakan bagi tujuan simulasi gonad dengan nisbah jantan kepada betina seperti 1:3, 1:4 dan 1:5 bergantung kepada kesesuaian tangki.

Proses seterusnya, kata Sani, ialah peleretan dan persenyawaan telur yang mana ia dijalankan selepas beberapa jam induk diberi suntikan hormon bergantung kepada jenis ikan.

‘‘Leret telur ke dalam besen dan diikuti dengan sperma sebelum kedua-duanya digaul sehingga rata dengan bulu ayam selama tiga hingga lima minit.

‘‘Selepas itu, masukkan air untuk mengembangkan telur dengan memastikan air yang digunakan hendaklah sama dengan suhu air di mana induk ikan disimpan dalam tangki iaitu kira-kira 30 darjah Celsius. Telur tersebut kemudian dibilas dengan air bersih sehingga semua kotoran dan lendir hilang,” katanya.

Kaedah penetasan juga, kata Sani, berbeza-beza mengikut jenis ikan sebagai contoh telur yang melekat seperti telur ikan keli, baung dan patin, ia akan ditabur ke atas jaring penetasan.

Katanya, rega yang telah menetas akan gugur ke dasar manakala telur yang sambang akan melekat pada jaring dan mudah dibersihkan.

Bagi telur yang ringan dan terapung seperti telur lampam jawa, jelawat, temoleh dan kerai ditetaskan dalam kolong penatesan.

_________________
:::I`m that man:::
avatar
colorex
Super Administrator
Super Administrator

Male
Number of posts : 151
Age : 29
Location : kedah
Job/hobbies : student lagi la..
Personal profile : Hai semua.. assalamualaikum saya dah selamat datang saya ucapkan kepada anda semua yg sudi meluangkan sedikit masa korang untuk join forum ni..maaf la sekirangan tak semeriah seadanya.. aku baru ja belajar buat benda2 alah ni..
Reputation : 2
Points : 68
Registration date : 19/06/2008

View user profile http://Prepaid4U.Net/?id=colorex89

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum